Gå i terapi hos en häst


Posted 1 week ago in Other

De har dragit vagnar, plöjt åkrar och burit oss i strid. Och nu är hästarna terapeuter. Forskning visar att hästar är förbluffande lyhörda och kan hjälpa oss att hantera stress, ångest och andra utmaningar i livet.

Att kliva in i stallet en tidig morgon, känna doften av hö och höra hovarna skrapa mot stallgolvet är för många hästvänner den mest rofyllda stunden på dagen. Och nej, det här handlar inte bara om att borsta smutsig päls eller mocka en box. Det här handlar om välmående. Det är en ny form av mindfulness där hovslagsljud ersätter panflöjt, en terapi där den utbildade psykologen ersätts med häst.

 

Hur fungerar hästterapi?

När man pratar om hästterapi syftar man oftast på två sorters verksamhet, båda med människans välmående i fokus. Det handlar alltså inte om hästen i första hand. Det är terapi för människan med hästen som verktyg, vilket givetvis ska gynna både häst och människa.

 

Ridterapi

Den första varianten kallas ridterapi. Här får personen sitta på hästen och träna balans, kroppsuppfattning och självförtroende. Forskning pekar på att rytmiska rörelser från hästen bidrar till en lugnande effekt på nervsystemet och hjälper personer med exempelvis stressrelaterade besvär eller rörelsehinder. Ridningen ställer också krav på mental närvaro och fokusering – ryttaren måste känna in hästens takt och reaktioner. Detta skapar en form av ”mindful motion” som i sin tur kan minska oro och ge ökad självkänsla.

 

Hästassisterad terapi

Den andra varianten är mer psykologiskt inriktad och kallas för hästassisterad terapi, där allt från borstning och små interaktioner till att hålla ögonkontakt får oss att landa i nuet. Här ligger fokus på lugn, kommunikation och känsloreglering genom att umgås med hästen på marken. Hästar är mycket känsliga för människans sinnesstämning och svarar direkt på stress och oro. Den speglingen gör det tydligt hur våra inre tillstånd påverkar våra relationer, samtidigt som vi tränar på att vara närvarande och respektfulla mot ett annat levande väsen.

 

Ett exempel i praktiken

Ett exempel på hur hästassisterad terapi kan gå till i praktiken är de dagliga omsorgsmomenten som att borsta bort damm eller lera, känna efter om hästen är varm eller kall, kratsa hovarna och lägga på rätt täcke. Hästtäcken finns i alla möjliga varianter och det är ditt jobb att välja rätt: regntäcken för blöta dagar, fleecetäcken för att hålla värmen och tjocka vintertäcken för minusgrader. Uppgiften kräver eftertanke, närvaro och reflektion: Hur är vädret? Är hästen frusen eller pigg och varm?

Samma sak gäller övriga rutiner som att fylla på vatten, rykta pälsen eller ge hästen rätt typ av foder. Varje omhändertagande syssla är en liten terapistund i sig där du stannar upp och fokuserar på ett levande djurs behov – vilket också blir ett sätt att ta hand om ditt eget välbefinnande. I den här närvaron finns en både lugnande och stärkande kraft, där bandet mellan människa och häst fördjupas samtidigt som du själv får landa i nuet.

 

Från psykoanalys till hästterapi

Sigmund Freud, psykoanalysens fader, menade att våra drömmar är nyckeln till de dolda begären, men han kunde nog aldrig ha anat att en varm hästmule skulle kunna agera lika effektiv terapeut som en flådig sammetssoffa i hans praktik. Hästterapi må verka underligt vid första anblick, men är egentligen inte bara en ny företeelse för hästnördar, utan en seriös behandlingsform för en rad problem – allt från stress och ångest till rehabilitering av motorik och rörelseförmåga. Och för den som redan älskar stallet är det kanske en självklarhet: den dagliga kontakten och omsorgen är inte bara bra för hästen, utan ger också en unik chans att hitta fokus, balansera känslor och lugna sinnet. Kanske är det dags att ge hästterapi en större chans och mer uppmärksamhet.



SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar