Kanske det är dags att börja övningsköra och påbörja vägen till körkortet? Det finns flera vägar att gå, för att ta ditt körkort. Ett sätt är just att skriva in dig på en trafikskola Stockholm. Det går även bra att övningsköra privat, så väl som att du kan välja att gå en så kallad intensivkurs. Ibland kan det även vara bra med en kombination av att gå på en trafikskola och ha en privat handledare att köra med. Oavsett hur du väljer att övningsköra, så är det en och samma väg till att få ditt körkort. Dels ska du lära dig att köra bil, dels lära dig alla trafikregler och annat inför ditt teoriprov samt att det även är vissa obligatoriska moment som måste utföras.
Skaffa körkortstillstånd
Innan du börjar med övningskörning, så måste du ha ett körkortstillstånd. Detta ansöker du om att få via Transportstyrelsen. Din ansökan prövas alltid utifrån personliga och medicinska krav. Ett syntest är ett måste att göra. Det kan du göra hos en valfri optiker som sedan sänder in resultatet till Transportstyrelsen. Du får sedan ditt körkortstillstånd inom 2–4 veckor om allt är som det ska.
När du fått hem ditt körkortstillstånd, så kan du skriva in dig på en trafikskola i Stockholm och börja övningsköra. Om du vill ha en privat handledare, så måste du tillsammans med denna person gå en kurs före ni börjar köra tillsammans.
Obligatoriska moment
Som en del i att ta ditt körkort, så finns det även två obligatoriska moment. Det är att du ska gå två riskutbildingar, som kallas för riskettan och risktvåan. Del ett handlar en hel del om olika risker i trafiken så som trötthet, alkohol, droger och andra beteenden som kan utgöra risk i trafik. Oftast är detta som en lång teorilektion på ett par timmar
Del två, den kallas även ibland för halkbanan. I denna del är syftet att du ska få känna på hur det är att köra på halt underlag samt även hur du bäst hanterar riskfyllda situationer.
Dags att visa vad du kan
När du har kört ett bra tag och känner dig säker på det samt även känner dig säker på teorin, samt har gjort båda riskutbildningar, så kan det vara dags att göra de två proven. Går du på en trafikskola Stockholm så brukar trafikläraren tala om för dig att du är redo!
De två prov du måste genomföra det är teoriprovet. I detta prov testas dina trafikkunskaper. Av 70 frågor som ställs, så måste du ha rätt på minst 52 av dem för att få godkänt.
Det andra provet, det är förarprovet, eller uppkörningen. Du åker då med en kontrollant i runt 50 minuter för att visa upp dina körkunskaper. Bland annat får du köra på landsväg, på motorväg, parkera, åka enkelriktat med mera.
När du har fått godkänt på båda dessa prov, så har du tagit ditt körkort. Du får en lapp som visar att du klarat det. Denna kan du använda att köra med tills att du får hem ditt riktiga körkort. Tänk på att det alltid är 2 års prövotid på körkortet.